Полковникът от украинския генерален щаб Игор Туровски разказа, че те не са били малтретирани

Освободените военни инспектори на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, които бяха задържани по време на мисия в Украйна, започнаха да разказват какво са преживели, докато са били в ръцете на проруските сепаратисти в източната част на Украйна.

 

Полковникът от украинския генерален щаб Игор Туровски разказа, че те не са били малтретирани. Задържани са, защото не са получили разрешение за посещението си от представителите на местното население, допълва Туровски, визирайки проруските активисти в Славянск.

 

Чешкият полковник-лейтенант Йозеф Преровски призна, че най-тежки са били първите часове в плен. Първите два дни наблюдателите прекарали в мазе, непрекъснато наблюдавани и придружавани дори в тоалетната. В първите осем часа инспекторите са били с вързани ръце и превръзки на очите. Полският майор Кшищов Кобиелски пък разказва за три критични момента, при които е имало действителна опасност за живота на пленниците. Един от тях – при престрелка, когато наблюдателите е трябвало да лежат на земята, а около тях е имало стотина мъже, въоръжени с пистолети, автомати и ножове. Наблюдателите бяха пленени на 25 април в Славянск, но два дни по-късно швед болен от диабет беше освободен.