Масова акция на КАТ ще разяснява на неопитните водачи рисковете на пътя

Пътните полицаи в цялата страна влизат в нова масова акция. Ще проверяват и ще разясняват рисковете от катастрофи, предизвикани от неопитните зад волана. Причината - жертвите на пътя у нас са много над средните нива в Европа.

 

Най-притеснителното е, че според последните данни 15% от загиналите в пътни инциденти са млади хора. В Европа всяка година по пътищата загиват 61 души на един милион, а у нас жертвите са много повече: 82-ма на милион. В сравнение с други европейски страни, в България е по-висок и процентът на пострадалите пътници.

 

Превишена скорост, пътници без колани на задните седалки, агресивно шофиране - това най-често са причините за тежките катастрофи у нас.

 

„През миналата година, през летния период, за съжаление са загинали 26 младежи. Целта на нашата кампания е тази година, след края на сезона - тези жертви да бъдат значително по-малко”, каза началникът на отдел „Пътна полиция” Антон Антонов.

 

„Нашата задача е да предупредим участниците в движението, да им кажем за малките пропуски и малките и грешки”, добави неговият колега Иво Писанов.  

 

Именно малките грешки могат да причинят голяма трагедия, като жестоката катастрофа край Луковит. Неразделните приятели Влади, Цвети, Ники и Иван тръгват на последното си пътуване заедно на 5 май от Плевен към София. Така и не изминават последните 98 километра. Малко след Луковит движещо се в тяхното платно поръчково БМВ ги връхлита челно. Влади и Ники загиват. Цвети едва оживява, но е с опасност за живота. С леки наранявания е само Иван.

 

Това е било екзекуция! Буквално екзекуция!”, смята майката на Влади Галя Горанова.

 

Избягалият мъж е 30-годишният Суриет Сюлейманов, карал е без книжка. Освен това има 90 криминални регистрации и 12 осъдителни присъди. За последното му престъпление може да получи 5 до 15 години затвор.

 

Акцията на КАТ, която е насочен към предотвратяване на подобни катастрофи, ще продължи до 23 май. По време на проверките служителите на „Пътна полиция” ще бъдат придружени от доброволци, които ще раздават на шофьорите информационни флаери и анти-стрес топки.

 

Повече по темата ще научите от видеото.

 

Репортери: Златина Зехирова и Мария Милкова