Близо 90 семейства са се възползвали от еднократната помощ от общината в размер на 500 лв. за квартира

Настаняват пострадалите от наводнението във Варна в бунгала в местността "Баба Алено", на 10 км северно от Варна.

 

"Това е една почивна база на Община Варна, която още първата вечер определихме като място за евакуация на хора, които няма къде да отидат. Тук предлагаме около 30 места с възможност за спане, отдих, квартируване. До момента настенихме три домакинства. Имаме идея, още хора, които се обръщат към нас, да бъдат настанени тук". Това заяви за Нова телевизия д-р Лидия Маринова, зам.-кмет на Варна по здравеопазването и социалните дейности.

 

Тя подчерта, че общината има и други бази - учебната база на СУПЦ, която разполага с около 130 места.

 

"Освен това са ни предоставили 20 честа от средношколските общежития, 10 от общежитията на гимназията по химия", добави д-р Лидия Маринова.

 

Хората обаче предпочитат да вземат еднократната помощ от общината от 500 лв., за да се настанят на квартира или при близки.

 

"Около 90 домакинства вече са се възползвали от тази опция. Освен че даваме на ръка 500 лв., за да си намерят квартира, минимум три месеца срещу документ общината ще поеме наема на хората, които са наели квартира", добави зам.-кметът на Варна.

 

Тя коментира и запрашаването в района на "Аспарухово".

 

"Запрашаването почти стигна нормални граници. Днешната информация за събота и неделя е 60 при норма 50. Активно мием всички почистени улици и къщи. Започнахме активна дезинфекция на големите тревни площи, на улиците и почистените домове", поясни д-р Лидия Маринова.

 

Засега засегнатите хора по списък са около 1000 души по адресна регистрация. Бройката обаче може да се промени, тъй като някои от хората са адресно регистрирани там, но отсъстват в момента.

 

Повече по темата гледайте във видеото.