Експрезидентът е част от корупционно разследване заедно с адвоката си и още двама магистрати

Бившият френски президент Никола Саркози беше арестуван. Задържането е по обвинение в търговия с влияние. 

 

Арестът е безпрецедентен във френската история. Той е и мощен удар срещу желанието му отново да се кандидатира за президент през 2017 година.

 

Никола Саркози се яви в полицията, за да бъде разпитан за това как е финансирана предизборната му кампания. Малко след това той беше задържан. 

 

Разследването набира сила и вероятно ще проучват не само приближените на президента Саркози, но и предишните действия на самия Саркози”, заяви адвокат Кристофър Месну.

 

Следователите искат да установят дали бившият президент е поискал от висш съдия информация по разследване за незаконно финансиране на предизборната му кампания за президент през 2007 година. Разследването смята, че бившият президент е обещал на магистрата престижна служба в Монако, ако той му каже как върви разследването, твърди обвинението. 

 

Замесеният във аферата съдия е един от най-висшите магистрати в Апелационния съд. Той също беше повикан на разпит вчера заедно с бившия адвокат на Саркози. 

 

Могат да бъдат повдигнати едно или няколко обвинения, но може и да бъде призован като свидетел. Тук във Франция, както и по света, има презумпцията за невинност и трябва да бъде напомнено, че президентът Саркози, адвокатът му и другите задържани са невинни, докато не бъдат признати за виновни”, заяви Кристофър Месну.

 

Следователите имат право да задържат Никола Саркози за 24 часа, но могат да поискат удължаване на мярката с още толкова. По повод появилите се твърдения в публичното пространство, правителствен говорител отрече, че полицията е била подложена на политически натиск, за да арестува Никола Саркози.