Здравните власти не отхвърлят възможността за чревни инфекции и други болести след потопа в града

Здравните власти във Варна твърдят, че няма риск от разпространение на Хепатит А в града. Болестта не може да живее във водата, освен ако не е в биологично тяло. Местните обаче се притесняват не само от Хепатит А, но и от възможни чревни инфекции и други болести, дошли от отходните ями в „Аспарухово”.

 

Жителите в квартала се оплакват, че питейната вода, която раздава Червения кръст, не достига. Опасност от зараза може и да има, но със сигурност не е от Хепатит, твърди д-р Станева от Службата по здравеопазването във Варна. „В тази ситуация не бива да изключваме риск от чревни инфекции, включително вирусен Хепатит А. Учестихме взимането на проби и за питейна, и за морска вода, която се използва за къпане. Тези проби ще бъдат отчетени в петък”, казва тя.

 

Раздават се таблетки и инструкции за дезинфекциране на водата. А потенциалната заплаха от морето не притеснява хората, които са дошли да почиват. Примерът – плажът на Аспарухово, където курортистите експериментират с нови форми на почивка. Официално, във водата не може да се влиза.

 

Хората във Варна се страхуват от възможна зараза, но също така се притесняват откъде е дошла водата. Поделение 26-800 на Военноморските сили се намира в непосредствена близост до засегнатите части на града. Местните смятат, че водата може да е дошла от там, но след проверка на Нова се установи, че едва ли това е възможно.

 

В това поделение, построено през 1963 година, има само един басейн за плуване. Така не е възможно военната база да има вина за потопа, който уби 13 души.