Гришо бързо успя да се превърне в истински любимец на феновете

Григор Димитров проби в топ 10 на световния тенис. Първата ни ракета стана и първият роден тенисист, който се класира на 1/4-финалите на Уимбълдън. Успехът на българина не остана незабелязан и от една от най-авторитетните медии в света – британската BBC. Журналистът Сам Шерингам прави обстоен анализ на кариерата на Гришо до момента – от прякора „бейби Фед” до титлите, треньорите, очакванията и връзките му с Мария Шарапова и Серина Уилямс.

 

Преди пет години известен треньор по тенис направи съпоставка, която щеше да се окаже доста тежка за най-добрия му ученик. Шведът Петер Лундгрен, който изведе Роджър Федерер до върха в спорта, определи 18-годишния Григор Димитров като по-добър от именития швейцарец на тази възраст.

 

По това време хиперболата изглеждаше обоснована след победите на младежките турнири US Open и Уимбълдън през 2008 г., но като че ли младежът не успяваше да оправдае напълно прякора „Бейби Федерер”. Четири години бяха нужни на българина, за да пробие в топ 50 и още една за да стигне топ 25.

 

От началото на годината обаче под ръководството на Роджър Рашийд, прогресът на Димитров е изумителен. Той победи Анди Мъри по пътя към титлата в Акапулко, след което спечели титлата на клей в Букурещ. През юни Григор стана и първият състезател тази година, който печели турнири на три различни настилки с титлата в Куинс.

 

Следва четвъртфинал на Уимбълдън и възможността веднъж завинаги да заличи прякора, който му тежи от толкова време.

 

Но още преди да започне да постига успехи на корта, Димитров вече привличаше внимание извън него. Слуховете го свързваха с американката Серина Уилямс, а по-късно вече официално обявиха връзката си с Мария Шарапова. Тъмнокожата тенисистка спомена в интервю за „човека с черно сърце”, като хората смятат, че става дума именно за Григор.

 

Естественото самочувствие на българина, както и любовта му към бързите коли, часовниците и технологиите, карат много хора да го възприемат като плейбой. Страницата му във Фейсбук, в която има цял куп негови черно-бели снимки, вече има над 400 000 харесвания.

 

Но според треньора Патрик Муратоглу слуховете за самовлюбения образ нямат нищо общо с истината. „Може би не си личи, но той е много сериозен човек. Има много неща, които би искал да прави, но се въздържа. Той е страхотен човек”, казва той.

 

Роденият в Хасково, в семейството на треньор по тенис и учителка по физическо възпитание, Григор е едва 13-годишен, когато го приемат в академията на Муратоглу в Париж. „Видях как играе и ми хареса. Затова се свързах с него. Тогава работех с Маркос Багдатис и предложих да тренира с него за две седмици, което и направи. Тогава се срещнахме за първи път. Като стана на 18, дойде в академията за постоянно”, допълва треньорът.

 

В началото се хвърляше за точки много повече. Не изграждаше резултата си, както прави сега. Харесва му да печели разигравания, да прави красиви отигравания, но в момента играта му е много по-завършена. Тактически е много по-добър отпреди”, категоричен е Муратоглу.

 

Въпреки че работи с именити треньори като Муратоглу, Лундгрен, Питър Макнамара и Магнус Норман, той достига до големия си пробив, едва след като започва с австралиеца Роджър Рашийд.

 

Бившият треньор на Жо-Вилфред Цонга и Лейтън Хюит е в основата на физическата подготовка на Димитров и на него се приписва подобрението в този аспект, за който бе критикуван от треньора на Мъри – Иван Лендл.

 

Издръжливостта на Димитров блесна особено на турнира в Куинс, когато направи невероятен спринт за една топка, отигра я от почти невъзможен ъгъл и спечели точката. Дори опонентът му Стан Вавринка го поздрави с ръкопляскане.

 

Независимо как се представи срещу Мъри, Димитров ще бъде подкрепян от множество свои сънародници на централния корт. Той бързо се превръща в най-голямата спортна знаменитост в страната си.

 

„За нас в момента той е като Дейвид Бекъм”, коментира журналистът Северина Грозева. „Всички ще гледат мача му днес, много сме развълнувани. Медиите също така се интересуват от личния му живот. Освен това е красив, феновете са луди по него”, допълва тя.

 

Някога познатият като „Бейби-Фед” вече е надраснал сравнението, но „Българският Бекъм” като че ли вече се сдоби с нов нежелан прякор.

 

Превод и редакция: Рой Хил