Това е френският бизнесмен Жан-Батист дьо Франсю

Френски бизнесмен беше назначен да ръководи Банката на Ватикана като част от радикалните промени, наредени от папа Франциск.

 

Жан-Батист дьо Франсю, бивш изпълнителен директор на Investco Europe, поема банката след извършени вътрешни разследвания на хиляди съмнителни и неактивни сметки.

 

"Нашата амбиция е да се превърнем в модел за финансово управление, а не в причина за скандал", каза финансовият министър на Ватикана кардинал Джордж Пел.

 

Франсю каза, че ще продължи да полага "усилия за прозрачност". "Виждам тази роля като мисия. Католическите етични инвестиции ще покажат как да управляваме активите", каза той.

 

Екип от експерти подготвя почвата за промените от миналото лято, когато папата обеща да направи ватиканските финанси прозрачни след десетилетия на скандали.

 

Ватикана обяви и създаването на нова комисия за модернизация на медийни дейности и намаляване на разходите за тях. Начело на комисията ще бъде британският политик Крис Патън. Приоритет на Ватикана ще станат Туитър и цифровите канали.