"Нямаме основание на този етап да се съмняваме в трасето, тъй като то е рехабилитиран участък, на който са сменени релсите и стрелките”, обясни за "Събуди се” инж. Бисер Минчев, главен ревизор по безопасността на Национална компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ).

 

"Да не забравяме, че в локомотива е имало и помощник-машинист, който след възстановяването, ако досега не е бил разпитван, също ще обясни каква е била ситуацията”, коментира той.

 

40 километра в час е скоростта, с която трябва да се движи влакът, когато навлиза в гарата. Иначе скоростта по правата е над 100 километра в час.

 

"Във всеки един локомотив има скоростомерна лента, която запечатва всяко изменение на скоростта. Тя се изземва от разследващата комисия, прави се дешифровка и тогава вече може официално може да се каже с каква скорост се е движил влакът”, разясни инж. Минчев.

 

Той изрази надежда днес да приключи разчистването на мястото на инцидента. Разпореждането е колкото се може по-бързо движението да бъде пуснато.

 

Минути след инцидента хора от ромската махала на Калояновец са първите, които са помагали на пътниците да излязат от влака. Те споделиха, че въпреки това са били обвинени, че са дошли да крадат. Ромите твърдят, че не е било така.

 

Какво разказаха те пред Нова телевизия – вижте във видеото.

 

Репортер: Димитър Иванов