Насилието срещу протестиращите остана ненаказано, подчерта Миролюба Бенатова

Случайно или не, кабинетът „Орешарски” подаде оставка точно година след "нощта на белия автобус". Става въпрос за събитията, които последваха опита на група депутати да напуснат сградата на Народното събрание, обсадена от протестиращите. Стъклата на автобуса бяха изпочупени, но така и не стана ясно от кого. Стигна се до сблъсъци между органите на реда и недоволните от  властта.

Още по темата

 

„Здравей, България” изпрати запитване до прокуратурата, за да стане ясно дали властта е направила нещо по случая. От държавното обвинение отговориха, че досъдебното производство е организирано и водено срещу неизвестен извършител. Наказателното производство е спряно заради неразкриване на извършителя на деянието, а материалите са изпратени на СДВР за продължаване на издирването му. Оттам отговориха, че МВР няма практика да коментира действията по разследванията.  

 

Журналистите Миролюба Бенатова и Иво Божков бяха съвсем близо до епицентъра на събитията от "нощта на белия автобус".

 

„Досъдебното производство се води за откриване на полицаите, които в малките часове на нощта бяха заснети как бият хора, които не им правят нищо. Разследването трябваше да установи кои маскирани полицаи упражняват насилие, което според МВР не беше разпоредено. Парадоксално е, че министерството не може да установи една година кои полицаи са били там. Това е абсурд. Според мен МВР просто прикри тези хора и това насилие срещу протестиращите остана ненаказано, което ме навежда на мисълта, че е било разпоредено”, коментира Миролюба Бенатова, която припомни още един факт – полицаите бяха премахнали своите обозначителни значки.

 

По неясна причина автобусът се вряза в най-пълната с хора част, съвсем провокативно, за да мине през седналите хора, спомня си Бенатова. "Питала съм Цветлин Йовчев защо автобусът мина оттам и смея да твърдя, че той излъга, като твърдеше, че това е единственият вариант за изход на този автобус… Така и не бяха намерени хората, които замеряха автобуса с павета. Случаят бетонира властта. Целта беше да се покаже, че протестиращите са лумпени, които искат да убиват хора. На другия ден излезе Лютви Местан и каза: „Павето смени пианото”… Това беше ясен знак за останалите хора, които не са били там, че на площада има хулигани, радикали”.

 

Иво Божков коментира друг случай от дните преди случилото се с белия автобус, заснет от него. „Става въпрос за две момчета, които разговарят с полицаите отвъд оградите – нормален, малко разпален разговор, но в рамките на приличното. Едно от тези момчета се свърза с мен след няколко дни и каза, че е било арестувано и с повдигнати обвинения за това, че заедно с останалите, са плюели и обиждали полицаите. С кадрите си свидетелствах в съда и доказах, че това не е така”.  

 

„Хубаво е, че оставката на правителство се подава, макар и една година по-късно. Да променяш в такава степен реалността – това не може да продължава”, допълни журналистът.

 

Оставката е следствие не на протестите, а на това, че определени кръгове решиха, че властта не им носи нищо на този етап, смята обаче Миролюба Бенатова. Миналата година беше моментът, когато това правителство трябваше да си отиде – след нощта на белия автобус и преди актуализацията на бюджета, съгласиха се журналистите.

 

Целия разговор с Миролюба Бенатова и Иво Божков можете да проследите във видеото.