Майка и 4 деца останаха на улицата, след като Църквата ги принуди да напуснат дома си

4 деца – на 8, 12, 14 и 18 години и тяхната майка Мария Бошнакова останаха на улицата. Съдия-изпълнител описа тяхното имущество и те принудително напуснаха апартамента, в който са живели през последните 12 години. Имотът е църковна собственост. До 2011 година с тях е бил и бащата – отец Цанко. След това свещеникът напуска дома. Така Митрополията разтрогва договора с него и децата му трябва да се изнесат.

 

Четирите деца чакат съдия-изпълнителят с насълзени очи. Тъжни мелодии на пианото свири Александра Бошнакова – носителка на десетки награди от международни конкурси. „Това е най-ужасната ситуация, която съм срещала в живота си”, казва тя.

 

Мария, която е руски гражданин, не иска развод с Цанко, защото това ще повлияе на неговата работа като духовник и може да бъде отлъчен от Църквата. Съдебното решение я раздели с православните икони в дома им. Владислав отпразнува 12-ия си рожден ден на улицата, а Елисавета след дни ще стане на 9 в дома на приятели.

 

В момента семейството има временно жилище благодарение на Вяра Кънева от Казанлък, която безвъзмездно предостави апартамента си на нуждаещите се майка и 4 деца.

 

Какво казаха те за тежката ситуация – гледайте във видеото.

 

Репортер: Георги Манев