Енерго-про отказват да издадат протокол за повреден от високото напрежение уред

Оказва се, че дори и да сме сред онези едва 7 процента от българите, които застраховат дома и имуществото си, получаването на обезщетение може да се окаже не само изключително трудно, но дори и невъзможно.

 

Димитър Димитров преди година се запали пред Президентството, протестирайки срещу монополите и социалната политика на държавата. Днес 52-годишният мъж се сблъсква с поредната, според него, несправедливост. Преди седмица му изгаря скъпоструващ електрожен.

 

Тогава проверява и напрежението в дома си. Уредът показва цели 302 волта. От Енерго-про изпращат екип, който също установява далеч над допустимите 220 волта. Уверяват го, че на следващия ден ще му издадат констативен протокол.

 

„Винаги се коментира, че нямаме застраховка на имота и не може да се случи, имам застраховка, на застрахователя се обадих - той каза, че ако се направи протокол, ще се платят щетите, обаче не дойдоха да направят протокол, казва той.

 

След неколкократни запитвания, от енергото му съобщават, че няма как да му издадат протокола. Той трябва да е на името на собственика на партидата, в случая тъщата на Димитър. Жената обаче е починала преди 5 години. Мъжът недоумява, защо тогава са му вземали парите, след като имотът не е негов.

 

От силистренския клон на Енерго-про отказаха да застанат пред нашата камера, с мотива, че нямали право да дават изявления. Обърнахме се към ръководството на дружеството във Варна. Седмица след запитването ни, отговор няма.