След конгреса на БСП най-често се е чувал коментарът: "Победа на апарата"

„Станишев си избра да отиде в Брюксел, но следите остават”, коментира журналистът от Нова телевизия Калина Влайкова, която от години следи процесите в БСП.

 

След вчерашния конгрес, на който Михаил Миков беше избран за нов председател на БСП, в редиците на „червените” се е чувал най-често коментарът: „Победа на апарата”.

 

Що се отнася до петото място на Мая Манолова, Калина Влайкова обясни, че очакването е било тя да се представи много по-добре.

 

„Едната версия е, че активното ѝ присъствие наду балона към тези очаквания. Другата версия е, че в последния момент не е получила обещаната подкрепа”, обясни Калина Влайкова. 

 

Калина Влайкова: Станишев имал двама фаворити – истински и един за всеки случайНа въпрос доколко опасенията за инсталиране на Драгомир Стойнев са изиграли лоша шега на самия него и Миков се появява или това е част от сценарий, политическият репортер на Нова ТВ обясни, че според масовото схващане на конгреса лидерът Сергей Станишев имал двама фаворитиедин истински и един за всеки случай.

 

Калина Влайкова допълни, че „БСП е много странна партия, на конгреси не се взимат решения, а се утвърждават вече взети решения”.


 
„Имало е по-остри изказвания. Най-критични са били Мая Манолова, Георги Кадиев и Георги Гергов”, обясни още журналистът.

 

По думите на Калина Влайкова общото усещане на конгреса било за някаква вялост, „сякаш всеки си е отишъл, знае си предварително какво ще чуе, какво ще се каже, нямаше сблъсък на нови сериозни тези”.

 

„На „Позитано” има една група хора, които не се изявяват по медиите. Те са членове на ръководството, но винаги са в задния план. Твърди се, че именно те решават какво да се случи. Именно под тяхно ръководство се случи целият конгрес”, обясни Калина Влайкова, като уточни, че визира Димитър Дъбов и няколко души около него. 

 

Според журналиста дори и този път да е имало промяна в правилата за гласуване и опит за по-голяма прозрачност, предопределеността на изхода е останала.

 

По думите на Калина Влайкова не е сигурно, че цел на БСП е да стане първа политическа сила на предсрочните избори през октомври.

 

Целия анализ на политическия репортер на Нова ТВ – Калина Влайкова, за случващото се в БСП – гледайте във видеата.