Ако Бареков има такива документи, само офицери от ДС може да са му ги дали, заяви тя

„В документите, които притежава Комисията, а те са над 15 километра, в тях няма следа за принадлежност на Борисов към ДС. Той е проверяван няколко пъти”, заяви в ефира на Нова телевизия Екатерина Бончева от Комисията по досиетата.

 

Тя коментира обвиненията, които отправи Николай Бареков към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. В предаването „Събуди се” Бареков заяви, че разполага с оригинални документи, които доказват, че Борисов е проект на ДС, готвен за определени постове в продължение на 30 години. 

 

Екатерина Бончева обаче отхвърли в Комисията по досиетата да има такива документи.

 

„Големият проблем е има ли документи извън архива и откъде Бареков има тези документи, след като твърди, че са оригинални. Само един източник може да му ги даде – офицерите от бившите служби”, заяви Екатерина Николова.

 

Оказва се, че ако лидерът на „България без цензура” има оригинални документи за принадлежността на някой към Държавна сигурност, то той е трябвало да ги предаде в Комисията по досиетата в 14-дневен срок, иначе подлежи на наказателна отговорност.

 

„Прави се опит за спекулация с този тип документи. Това е изключително опасно нещо”, коментира Екатерина Бончева.

 

Що се отнася до досието на Красимир Каракачанов, Бончева заяви, че тези документи са известни още през май 2006 година. Комисията по досиетата ги е получила от МВР.

 

„Всички документи за всички хора са достъпни в Комисията и се пазят под много строг контрол”, заяви Бончева.

 

Повече гледайте във видеото!

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си