Това заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева

Възстановяват се плащанията по всички оси на Оперативна програма „Регионално развитие“. Това заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране Екатерина Захариева на среща с представители на Националното сдружение на общините в България и Камарата на строителите.  

 

На срещата бяха обсъдени възможностите за възстановяване на плащанията към общините и строителния бранш за проекти, финансирани от Структурните фондове на ЕС.

 

От началото на седмицата в сертифициращия орган на ОПРР са внесени искания плащане на 188 млн.лв., които още днес започват да се издължават. Захариева уточни, че средства за това са намерени от резерви в бюджета.

 

Брюксел замрази част от плащанията по програма „Регионално развитие” през юни. Санкцията дойде след открити нарушения при контрола и управлението на проекти, финансирани по програмата.

 

Вицепремиерът Захариева съобщи още, че със средства от бюджета ще се извършват и плащания  за проекти по  Оперативна програма „Околна среда“, която е в най-тежко положение и изцяло спряна от ЕК. В момента на подаване на искане за плащане от страна на Управляващия орган, което отговаря на изискванията, ще има периодични плащания.