Причината - върху него има съмнения от аферата „Ало, Ваньо” от 2011 г.

„Това назначение на Ваньо Танов е малко спорно, не защото това е човек, който е лош сам по себе си или лош специалист, а защото върху него има съмнения от аферата от 2011 г. с „Ало, Ваньо”. Публично известните факти снощи се увеличиха с още един – сайтът „Биволъ” публикува документ от митниците. Според документа проверката на складовете в Мишо Бирата е възпрепятствена от човек, но неговото име е заличено от листа”. Това обяви в студиото на „Здравей, България” Иво Божков от „Протестна мрежа”.


Изказването му идва по повод скорострелното назначение на Ваньо Танов на поста шеф на митниците. Танов заемаше същата длъжност в продължение на три години по време на управлението на ГЕРБ. Заради назначението му започнаха протести, озаглавени „Ало, Ваньо”.


Някои от печатните издания в страната прогнозират, че това е част от връщането на ГЕРБ на власт заради всички назначения, които се правят в последно време.


„Това, което стана с връщането на Ваньо Танов, който беше и шеф на БОП-а, но поставен в ситуацията шеф на митниците, като политическа фигура той се оказа изключително слаб, защото се видя как който и да е министър-председател, който и да е на власт, който има интереси и е платен от определени бизнес кръгове, може да влияе върху държавата, така че едни да бъдат проверявани данъчно, а други – не”, заяви журналистът Нора Стоичкова.


По думите й кабинетът „Близнашки” вече е направил два гафа от своето назначаване – първият е с предложението за Министерство на изборите, а вторият – връщането на Танов в митниците, при положение, че около него вече има изграден ореол на съмнения.


„Тези съмнения не са доказани, но така се действа в нашата държава – образуват ти предварителни производства и не ти ги задействат, създават ореол около някой човек, че е еди какъв си, за да могат да го контролират, когато заеме държавна позиция. Тези пороци не са само на ГЕРБ, а са от 25 години, почти на всяко правителство, това са пороци, по които се управлява държавата и които трябва да бъдат изчистени”, категорична бе Нора Стоичкова.

 

Целия разговор гледайте във видеото.