Павел Тонев призна пред Нова, че агенцията е събрала по-малко спрямо планираното

Вече бившият директор на митниците Павел Тонев каза пред Нова, че не се притеснява от проверка на прокуратурата. Признава, че агенцията е събрала по-малко спрямо планираното, но ставало въпрос за под половин милиард до края на юли. 

 

Тонев отказа да коментира въпроса дали е допусната грешка при планирането на повече приходи за 2014-а, но беше категоричен, че не може да упреква служителите в митниците.

 

Над 1 милиард лева е минусът в приходите на митниците за година, съобщи в „Здравей, България” новият директор на агенцията Ваньо Танов. Според разчетите още от началото на годината всеки месец приходите са по-малко от заложените по план.

 

Парадоксалното е, че предишните управляващи заложиха през настоящата година митниците да съберат с над 1 милиард лева повече, като сметките стъпваха на очаквания икономиката ни да отлепи от дъното и да започне да плаща повече акцизи и ДДС.

 

Според Танов има фирми, чиито капитали са блокирани в КТБ и реално не могат да дадат необходимите гаранции, за да търгуват с акцизни стоки. Въпреки това са оставени да работят без въпросните гаранции. Тези сигнали отиват в прокуратурата