На празника жителите и гостите на града ще бъдат посрещнати с 5 000 цветя

В Пловдив започна подготовката за тържествата по случай 129 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. По традиция - с къпане на паметника на Съединението.


След като цяло лято дъждът къпа паметника на Съединението в Пловдив, в банята се включиха и работниците от общинската фирма. Добавиха близо 15 литра шампоан, тази година - с мирис на цитрусови плодове.


Монументът е на 29 години, но къпането с пароструйка и шампоан е традиция едва от осем. За първи път обаче 12-метровата фигура с криле, които символизират единството на двете принудително разделени части на страната преди Съединението, се почиства с четка и вишка.


„Всяка година го мием два-три дни предварително, за да може последните дни да останат козметични почиствания”, обясни Иван Стоянов – директор на ОП „Чистота“ Пловдив.


А в самия ден на Съединението, жителите и гостите на Пловдив ще бъдат посрещнати и с 5 000 цветя.


„Само за последните някоко дни цялото това пространство се облагроди с нови цветни фигури, които са от най-различни цветове и видове. Те тепърва ще видите колко красиви ще станат”, твърди Катя Примова от Община Пловдив.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Екатерина Костова