Проектите са за къщи с площ 40 и 50 квадратни метра

Два типови проекта за къщи могат да ползват безплатно хората с разрушени от потопа в Добрич домове. Проектите са дарени от регионалната колегия на архитектита в България и от Камарата на инженерите. В Добрич водната стихия разруши над 16 къщи, а десетки други пострадаха сериозно.


Водната стихия е отнесла наследствената къща на Димчо Иванов и неговият брат. Сега двамата са решили наново да издигнат дома си.


Възползвах се, кметицата обеща плана и аз съм инвалид пенсионер, нищо не мога да направя със 150 лв пенсия, безработен, брат ми и той е пенсионер. Ако не е тази помощ, от тях нищо няма”, разказва Димчо Иванов.


Братята очакват да им забият колчетата и да започнат градежа.


„След плана вече ще търсим кой колкото обещава, колкото може хората ще ми помогнат”, сигурен е Димчо.


Още две семейства са се възползвали от изготвените типови проекти, а на други три в момента се окомплектоват документите. Проектите са за къщи с площ 40 и 50 квадратни метра.


„Ако има нужда от още проекти, ще направим още един или два. Между другото една наша колежка има индивидуални поректи от 60 и от 80 квадрата, ние сме й предложили, ако стават да използваме и тях”, обяснява инж. Кольо Атанасов от Регионалната камара на инжинерите.


От регионалната колегия на камарата участват още от първите дни след наводнението в огледа на пострадалите къщи, в оказване на техническа помощ.


„Помощ на собствениците да си укрепят сградите с конструктивни становища. Както виждате, тук са изложени които са на формат А4 – констурктивни обяснения без чертежи. По този начин собствениците могат сами да си оправят къщите”, категоричен е инж. Кольо Атанасов.


За строителството и материалите обаче грижа имат собствениците.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Мария Добрева