Съдът отхвърли молбата наложената му задочно мярка за неотклонение да бъде променена

Цветан Василев няма да избегне ареста. Съдът отхвърли молбата на адвокатите на банкера наложената му задочно мярка за неотклонение да бъде променена. Адвокатите на Василев не се отказват и ще обжалват пред Апелативния съд.

 

Така на практика условието на Василев да се върне в България си остава, срещу по-лека мярка, различна от сегашната - задържане до 72 часа. И докато в Съдебната палата се занимават с този въпрос, работодатели и омбудсманът призоваха хората там да се заемат с управата на БНБ.

 

Искането на Цветан Василев се превърна в спор между прокуратурата и защитата какъв тип прецедент би бил промяна на мярката, преди тя да е влязла в сила - правен абсурд или положителен знак. Така или иначе надделя обвинението и съдът отказа да разгледа жалбата на Василев.

 

Съдът се съгласи с едно - всеки арестуван или лишен от свобода има право да обжалва, само че Цветан Василев нито е арестуван, нито е лишен от свобода. Иначе банкерът много искал да се върне у нас. Но условията му отиват на апелативен съд. В началото не се връщал, защото имало заплахи за живота му. Сега не го прави, защото ситуацията била патова.

 

Малко преди тези две обяснения обаче адвокатът на Василев заяви, че той всъщност съвсем не се е криел, защото многократно било заявено къде точно се намира. Властите  разполагали дори с адреса на болница във Виена, където се лекувал. От какво - не стана ясно.

 

И докато Василев се пазари задочно за завръщането си у нас, други се опитват да разрешават проблемите в КТБ. Работодателите и омбудсманът се събраха, за да поискат свикване на съвета за финансова стабилност и да повторят, че според тях БНБ е зависима от някого, за това 2 месеца не си върши работата и призоваха прокуратурата да свърши своята.

 

Според разботодателите и омбудсмана няма формула, при която вложителите да получат сто процента от парите си, въпросът е да се намери варианта, при който да могат да си върнат повече от гарантираните 100 хиляди евро. Според тях обаче, колкото повече се бави БНБ, толкова повече намалява този процент.

 

Днес Нова ТВ получи и съобщение от ЕПИК, от името на най-големите акционери в КТБ и Оманския фонд. В това писмо уведомяват, че са изпратили писмо и предложение до БНБ и правителството за среща следващата седмица в София, на която да сключат споразумение за конфиденциалност и да се обмени поверителна информация, за да се изготви план за преструктуриране и рекапитализация на КТБ.

 

Писмото идва два дни след като от БНБ потвърдиха, че има такова, изпратено до тях, но намекнаха, че няма гаранции, че е е от Цветан Василев. Може би затова днес го получваме и ние, но този път в него изрично фигурират фирмите, свързани с Цветан Василев - Бромак и ВТБ Капитал.