Засега официална информация за харчовете има само за медийната реклама

Партиите похарчиха милиони за предизборните си кампании. В същото време и анализаторите, и избирателите коментират, че кампанията е била вяла.

 

Засега официална информация за харчовете има само за медийната реклама. По закон медиите и партиите подават постоянно информация за медийните пакети, които са платени. Към първи октомври за отразяване са платени над 3 милиона и 700 хиляди лева.

 

Вероятно общата сума на харчовете ще набъбне защото партиите не плащат само за медийни изяви. На миналите парламентарни избори разходите надхвърлиха 18 милиона лева.

 

Най-много пари за медийно отразяване са похарчили от „България без цензура” – почти 850 хиляди лева. След това се нарежда левицата, следвана от ДПС. Анализ на Института за развитие на публичната среда показва, че за клипове и рекламни карета от „Атака” са платили 330 хиляди, колкото и реформаторите. АБВ са дали 250 хиляди лева, а ГЕРБ около 200 хиляди.  На дъното на класацията се нарежда партия „Общество за нова България” със скромните 95 лева.

 

Дали усмихнатите от екраните политици успяха да спечелят повече избиратели или не – това ще стане ясно в неделя когато теглич чертата и сметнем кой колко е спечелил или пък загубил.

 

За да не се окаже, че студентите имат проблеми със заверките на книжките си и за да може да гласуват там, където учат, ЦИК реши, че ще имат право да изберат депутати и с уверение. В петъчния ден не бяха много студентите в София които бяха наясно с това. Много от тях казват, че няма да гласуват, защото не вярват на днешните политици – на същото мнение са и много от по-възрастните.

 

Справка с обявените пред Сметната палата дарения пък показва, че най-много пари са получили от АБВ - почти 200 хиляди. От Реформаторския блок отчитат 65 хиляди лева. А от БСП три пъти по-малко.

 

Дали чинно партиите са отчитали разходите си не само за медийни изяви ще проверяват от Сметната палата. Колко всъщност ще излезе всеки депутат ще стане ясно след като видим всички разходи на партиите и колко депутатски места ще стоят зад тях.

 

Репортери: Нели Тодорова и Антония Шехова