Подкрепата за нея нараства непрекъснато от години

Започнаха частичните избори, които могат да разтърсят британската политика, осигурявайки влизане в парламента за първи път на антиимигрантската и антиевропейска Партия на независимостта, предаде БГНЕС.

 

Депутатът Дъглас Гарсуел напусна Консервативната партия на премиера Дейвид Камерън и премина в Партията на независимостта през август. Очаква се той да запази без проблеми мястото си в Клактън, Югоизточна Англия. 

 

Подкрепата за Партията на независимостта нараства непрекъснато от години и тя получи най-много гласове на изборите за Европейски парламент през май с 27%.

 

Но партията все още не е спечелила място в Камарата на общините. Лидерът ѝ Найджъл Фараж обаче е убеден, че пробивът ще бъде направен в ранните часове в петък, когато бъдат обявени резултатите от Клактън. 

 

Спечелването на първо депутатско място ще бъде огромен стимул за Партията на независимостта преди парламентарните избори през май догодина, на които партията се надява да вкара още депутати. 

 

Друг консервативен депутат, Марк Реклес, последва Карсуел миналия месец, въпреки че според експертите той по-трудно ще запази мястото си в Рочестър и Струуд, източно от Лондон.

 

Частични избори се провеждат днес и в Хейууд и Мидълтън в Манчестър след смъртта на местния депутат от Лейбъристката партия Джим Добин. Очаква се Партията на независимостта да постигне големи пробиви на тези избори, въпреки че според социологическите изследвания лейбъристите ще задържат депутатското място.