До 10-годишна забрана за работа в администрацията за работилите по времето на Янукович

Президентът на Украйна Петро Порошенко подписа закон за лустрация на държавни служители, свързани с управлението на  неговия предшественик Виктор Янукович, предаде Асошиейтед прес.

 

Законът има за цел да възстанови общественото доверие във  властите и да изгради "нова система на управление, отговаряща на европейски стандарти", се казва в изявление на президентството. Възможно е новият закон да засегне до 1 милион души в централната и местната власт.

 

На чиновници, които са работили поне една година по време на четиригодишното управление на сваления през февруари Янукович може да бъде забранено да заемат държавни длъжности за период от 5 до 10 години. Подобни инициативи бяха приложени в редица страни от бившия Източен блок в началото на 90-те години на миналия век в опит да се премахне наследството на десетилетията комунистическо управление, съобщава БТА.

 

Критици на закона казват, че публичното естество на лустрацията е политически лов на вещици. Главният прокурор на  Украйна предупреди, че законът може да се окаже противоконституционен и да предизвика непредвидими последствия. Порошенко е заявявал, че в бъдеще законът може да бъде  преразгледан по препоръка на международни правни експерти.