Кабинетът е резултат от коалиция между три фламандски партии

Новото белгийско правителство начело с водача на франкофонските либерали Шарл Мишел встъпи днес в длъжност, след като положи клетва пред крал Филип.
 
Кабинетът е резултат от коалиция между три фламандски партии, сред които националистите от Новофламанския алианс (N-VA ) и една франкофонска – Либералната партия. От четвърт век социалистите не влизат в правителството.
 
Четири партии постигнаха съгласие четири месеца след парламентарните избори на 25 май, като се споразумяха по важни икономически и социални реформи, сред които повишаване на възрастта за пенсиониране от 65 г. както е сега, на 66 от 2025 г., а след това на 67 през 2030 г.
 
Националистите от N-VA, които бяха победители на изборите с 33% от гласовете във Фландрия, получиха важните постове в кабинета – министър на вътрешните работи, на отбраната, на публичната администрация, на финансите и секретариата по миграцията. Франкофоните от Реформаторското движение пък имат освен премиерския пост и министерството на външните работи (Дидие Рейндерс).
 
Белгийският печат отбелязва, че в 18-членното ново правителство има едва четири жени и че освен това то не отразява многообразието на Белгия, тъй като в него няма представител на малцинствата.