Остава неясно кой ще дава заповеди за действията им - главнокомандващият армията или президента на Литва

В Сейма на Литва бяха внесени за обсъждане поправки за закона за въоръжените сили, съгласно които от 1 ноември прибалтийската страна ще разполага със сили за бързо реагиране, информира Би Би Си, цитирана от БГНЕС. Съобщението е направено на пресконференция във Вилнюс от министъра на отбраната Юозас Олекас и главнокомандващия армията генерал-майор Йонас Жукас.

 

Олекас изрази надежда поправките да бъдат одобрени в парламента по възможно най-бързия начин. Той уточни, че сили за бързо реагиране ще се състоят от около 2500 бойци. Те ще могат да бъдат приведени в действие два часа след получаване на заповед, издадена от президента на страната.

 

Министърът обяснил необходимостта от създаване на такива сили със ставащото в Украйна. "Виждаме, че досега в Украйна военно положение не е въведено. Там е в ход само военна операция, ръководена не от военния министър, а от този на вътрешните работи. Това показва, че ние трябва да подобрим правовата база за действията ни и да сме готови за нова ситуация, изискваща намесата на армията".

 

Олекас допълни, че поправките в закона предвиждат използването на сили за бързо реагиране в мирно време. И президентът има пълномощия да ги мобилизира при масови нарушения на държавната граница, различни въоръжени инциденти и опити за нарушаване териториалния интегритет на страната. Военното министерство предлага сили за бързо реагиране да бъдат използвани още и при обявяване на извънредно положение или за отстраняване на заплахи от тероризъм.

 

По оценката на литовския експерт по отбранителни въпроси Александрас Матонис Вилнюс е трябвало доста по-рано да създадат сили за бързо реагиране. Засега остава неясно кой ще дава заповеди за действията на сили за бързо реагиране – главнокомандващият армията или президента на Литва.