Според шестима кипърски евродепутати ситуацията в северната част на острова е идентична с тази в Украйна

Кипърските депутати в Европейския парламент са изпратили писмо до председателя на ЕП Мартин Шулц и до съвета на ЕС, в което настояват Брюксел да въведе санкции срещу Турция, подобни на санкциите срещу Русия, предаде кореспондентът на агенция МИА в Брюксел, цитиран от БТА.


Шестимата кипърски евродепутати изтъкват, че Турция е главният виновник за разделянето на Кипър на две части, а ситуацията в северната част на острова е идентична с тази в Украйна.


„Съветът на ЕС трябва да въведе икономически и политически санкции срещу Турция като цена, която турците трябва да платят за това, което правят в северната част на Кипър. Решение за разделения остров е възможно, ако Турция спазва основните човешки права”, се казва в писмото.


Според кипърските евродепутати преговорите за членство на Турция в Европейския съюз няма да продължат, докато не престане турската окупация на острова.


Кипър е разделен от 1974 г., когато турски войски нахлуха в северната част в отговор на провокиран от гърците преврат, целящ да присъедини острова към Гърция. Окупираната от Турция северна част е призната само от Анкара.


Преговорите за повторно обединение на острова под егидата на ООН, прекъснати през 2012 г., бяха подновени през февруари.


В началото на октомври обаче президентът на Кипър Никос Анастасиадис реши да замрази процеса на преговори в отговор на плановете на Турция да проучва залежи на петрол и природен газ във водите, в които кипърското правителство вече е издало разрешителни за проучвания на някои компании.