Николай Бареков отчита заплата от над 10 хил.евро преди да влезе в ЕП

Евродепутатите си докарват милиони от странични дейности. Анализ на „Прозрачност без граници” показва че шампион по допълнителна заработки сред германските евродепутати например е християндемократът Петер Яр.Акционер в 6 компании, той вземал между 9000 и 27 000 евро на месец.

 

Откроява се и бившият френски министър на правосъдието Рашида Дати. Във формуляра си за допълнителните доходи тя е отбелязала “над 10 000 евро месечно”. Преди да влезе в Европейския парламент като адвокат тя е взела половин милион евро, консултирайки енергийна компания.

 

На фона на това дори и най-богатите българи бледнеят. Николай Бареков отчита, че преди да замине за Брюксел е получавал заплата над 10 000 евро месечно. Томислав Дончев от ГЕРБ отбелязва, че е  получавал до 5 000 евро. Толкова са взимали и Ева Паунова от ГЕРБ и Георги Пирински от БСП.

 

В дъното на класацията са „Любимец 15” Момчил Неков. Той отчита до 500 евро или до 1000 лева заплата. Доходите на Ангел Джамбазки също са в същата графа, но е получавал пари от няколко места. Останалите български представители в Брюксел не са евродепутати за първи път, затова декларират около 8000 евро заплата, колкото е евродепутатското възнаграждение.