СЕМ: Единодушни сме за това, че те не са ефективни

 

На дневен ред отново изникна въпросът трябва ли новините на турски език да бъдат спрени. Този път темата бе повдигната от Патриотичният фронт. В "Здравей, България” се разрази спор между Мария Стоянов от СЕМ и Искрен Веселинов от Патриотичния фронт.

 

"Това е нещо тъпо, скъпо и излишно, ако трябва да цитирам една реклама. Никой не го ползва, то на практика дразни една немалка част от хората. Същевременно коства обществен ресурс, който може да се насочи в друга посока. Трябва да се намери формата, която отговаря на правната рамка”, коментира Веселинов.

 

По думите му целта на една национална медия е да обединява нацията и да изтъква общите неща. 

 

"Дори в Закона за радиото и телевизията пише, че тя трябва да утвърждава българския език и да го популяризира”, допълни депутатът, който цитира и Конституцията в подкрепа на тезата си. 

 

Мария Стоянова от своя страна цитира друг член от Конституцията, който не само че не ограничават малцинствата да ползват своя език, а точно обратното – насърчава това. 

 

"Вие политиците се заемате с една тема, която може да бъде доста експлозивна. Много бих се радвала, ако оставите на нас, хората, които се занимаваме професионално и рационално с материята, да намерим най-адекватното решение, без да въвличаме емоциите”, обърна се Стоянова към депутата от Патриотичния фронт.

 

Тя допълни, че двамата имат единомислие по отношение на това, че новините не са ефективни, а именно те не достигат до онази част от населението, към която са предназначени. 

 

"Много малко хора в 16.00 часа са пред телевизорите, така че целта новините да информират хората, не се изпълнява. Моята идея е журналистите, които са в турската редакция на БНТ, да бъдат интегрирани пълноценно така, че да представят новини на български, но с имената си. Това би било голям принос за интеграцията на тази част от нашето общество”, коментира Мария Стоянова.