Около 7000 служители на реда бяха изпратени в центъра на града, а много метростанции бяха затворени

Полицията в Атина използва сълзотворен газ и шокови гранати срещу участници в традиционния протест по повод 41-годишнината от студентския бунт срещу управляващата хунта. Протестът беше силно охраняван от полицията, предаде БГНЕС.

 

Около 7000 служители на реда бяха изпратени в центъра на града, а много метростанции бяха затворени. Мерките целят гарантиране сигурността на демонстрациите. Според полицията в шествието по атинските улици участваха 15 - 20 000 души, а организаторите ги изброиха като 20 - 30 000.

 

Стълкновенията и реакцията на полицията дойдоха, след като групи анархиста започнаха да замерят охраняващите полицаи с камъни. Въпреки че полицията веднага отговори със сълзотворен газ и шокови гранати, сериозно пострадали няма.

 

Шествието бе организирано по призова на профсъюзи и леви партии. То тръгва от Политехническия университет и продължава до американското посолство, за да се осъди ролята по онова време на американските тайни служби в установяването на диктатурата от 1967 до 1974 г.