По официални данни в Кралството живеят 32 хиляди имигранти от Румъния и България

 

 

Правителството в Лондон с мерки в защита на социалната система на Великобритания.

 

Премиерът Дейвид Камерън възнамерява да ограничи достъпа на имигранти от Европейския съюз до социални помощи във Великобритания. Според плановете на Лондон, новодошлите европейци ще трябва да чакат 4 години, преди да получат достъп до социалната система на страната. 

 

Ако до шест месеца чужденец от ЕС не си е намерил работа във Великобритания, срещу него започва процедура за отнемане правото му на пребиваване в Обединеното кралство. Ще бъде въведена и по-продължителна забрана за влизане в страната на просяци, измамници и джебчии. По-строги ще бъдат и условията за депортиране на престъпници, дошли от ЕС, като им бъде забранено да се връщат обратно. 

 

Камерън заплаши, че Кралството ще напусне Евросъюза в случай че мерките срещу имигрантите не бъдат одобрени. В същото време той призна, че планът му за ограничаване на имигрантите от държавите-членки ще наложи промени в договора на 28-членния блок

 

Ако ме преизберете за министър-председател през май, ще се опитам да договоря реформиране на Европейския съюз и на отношенията на Великобритания с него. Въпросът със свободното движение ще бъде ключов в преговорите. Ако успеем, аз ще подкрепя оставането на нашата страна в един реформиран Евросъюз”, заяви Камерън. 

 

С плана срещу имигрантите управляващите консерватори искат да покажат, че поемат твърд курс по въпросите на имиграцията, за да спрат възхода на евроскептичната партия на независимостта на Найджъл Фарадж. Според британски политически анализатори, мерките целят и заглушаване на призивите за излизане на Великобритания от Евросъюза.

 

От Еврокомисията заявиха, че исканията на Камерън за ограничаване на социалните плащания за имигранти от други страни-членки на ЕС ще бъдат обсъдени без да се бърза и че е право на националните парламенти да предприемат мерки срещу злоупотреби със социалните системи. 

 

По официални данни в Кралството живеят 32 хиляди имигранти от Румъния и България.  

 

 

Репортер: Николай Барулов