Франциск благодари на Турция за гостоприемството към сирийските бежанци

 

Папа Франциск пристигна на историческо тридневно посещение в Турция, където вече се срещна с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Двамата се обявиха за диалог между религиите за борба с фанатизма и фундаментализма. 


Папската визита, която протича при изключителни мерки за сигурност, е първото посещение на високо равнище в остро критикуваните от опозицията пищни сараи на Ердоган. 


"От особено притеснение е фактът, че заради ислямистките и екстремиските групи, много общности продължават да страдат от варварство и насилие заради религиозната си идентичност", заяви папата след разговора с турския лидер.  


Турският лидер изрази безпокойство от  ескалирането на проявите на расизъм, ислямофобия и дискриминация в западния свят, както и погрешното приравняване на исляма с фундаментализма и терора на радикалните групировки като "Ислямска държава".

 

Папата благодари на Турция, че е приела близо 2 милиона бежанци от началото на войната в Сирия. Духовният водач на римокатолическия свят призова светът да прояви повече съпричастност към усилията на Анкара и драмата на бежанците. Накрая Франциск се помоли „Господ да пази Турция и нейната мисия на важен миротворец”.