Засилени мерки за сигурност на марша в Париж

 

Един милион души се събират днес в Париж за марша на солидарността. Събитието има за цел да покаже единството на Европа и на света пред лицето на терора. Шествието започва от площад „Република” и ще стигне до „Площада на нациите”. Начело ще бъдат 120 влиятелни личности от целия свят. 

 

Четири хиляди полицаи и военни, сред които и снайперисти, ще охраняват събитието. Това съобщи нашият специален специален пратеник в Париж Миролюба Бенатова. 

 

Държавните и правителствените ръководители ще бъдат охранявани от спецчастите. Полицейски снайперисти, цивилни агенти и части за борба с тероризма също ще бъдат на площада. Вече са наложени ограничения за движението на автомобилите и паркиране. Големи части на Париж ще бъдат затворени за движение. 

 

Участниците ще преминат по улиците на  Париж при изключителни мерки за сигурност. 


"Нивото на сигурност ще остане високо в района на Париж. Тази мобилизация ни позволява да охраняваме голям брой чувствителни точки, включително офисите на медиите, религиозни обекти, обществени сгради и посолства. 2 хиляди полицаи и 1350 войници ще бъдат разположе1ни в Париж и района", заяви вътрешният министър Бернар Казньов.

 

Още вчера на полицаите беше наредено да носят оръжието си непрекъснато, защото са се активирали спящи терористични клетки. Извънредни мерки ще бъдат предприети и за охраната на 40-тте държавни и правителствени лидери, които днес пристигат в Париж.

 

Походът ще бъде воден от роднини на 17-те жертви, загинали при терористичните актове срещу Шарли Ебдо и еврейския супермаркет. Днес френският вътрешен министър покани на среща своите колеги от Европа, за да обсъдят терористичната заплаха. Засилени са мерките за сигурност и в еврейския квартал на Париж. Само няколко магазина бяха отворени след кървавото нападение срещу еврейски супермаркет. Дори синагогите останаха затворени

 

Днес президентът Оланд се среща с представители на еврейската общност, която все още е в шок от терористичните атаки. 

 

Репортери: Миролюба Бенатова, Александрина Аврамова