Президентът настоя и за реформи и политическа стабилност

 

Президентът поиска да има осъдени за КТБ. В равносметката си за трите години на „Дондуков” 2 Росен Плевнелиев настоя още за реформи и за политическа стабилност. Направи едно признание - че страната ни е в политическа криза. И не отговори на един въпрос - ще се кандидатира ли за втори мандат.

 

Крайно време е да се направят реформите в не една и две сфери, посочи държавният глава. Това важи и за съдебната система, и за здравната, и за социалната. Президентът коментира, че държавният глава е обединител, но това не означавало дипломатично да стои настрани от проблемите.

 

„Изправихме се срещу олигархията, въвеждайки правила за държавните пари, както и с принципна позиция при опита да се назначи медиен олигарх за шеф на ДАНС. Обществото зададе въпроса кой”, каза Плевнелиев.

 

Държавният глава коментира казуса КТБ с надежда той да не бъде "заметен". Също така застана зад тезата, че „Южен поток” не трябва да се монополизира. И по спорът от последните седмици - на колко години да се пенсионираме, президентът е категоричен: без пенсионна реформа не може. Съветът му е да се намери балансът между двете крайности.

 

Росен Плевнелиев не отстъпва от идеята си да се проведе референдум за това как да се избират управниците ни. Не отговори обаче на въпроса вижда ли пред себе си втори мандат. "Всеки, който си прави отсега сметките за президентските избори, ще сбърка", коментира Плевнелиев.

 

Той допълни, че българският народ ще накаже всеки, който още отсега си прави сметките, а не работи по проблемите. Без отговор остана и въпроса дали президентът ще смени главния секретар на МВР, ако законът му позволи това.