Двама моряци от Варна са в либийски затвор заради контрабанда на нефт

 

Двама българи са задържани в Либия с обвинения за контрабанда на петролни продукти, съобщиха от Министерството на външните работи. Те са били част от петчленния екипаж на малтийски танкер под молдовски флаг, който изпаднал в бедствено положение в Средиземно море и бил изтеглен от италиански търговски кораб. 

 

Българските граждани се намират в затвор близо до пристанище Триполи, а срещу тях е заведено дело за митническо престъпление и контрабанда на петрол. Сигналът за ареста им на 3 януари е подаден от техни близки. 

 

От външно министерство са провели телефонен разговор със задържаните. Българите за заявили, че са в добро здравословно състояние

 

И двамата са от Варна, научи Нова телевизия от свои източници. Те не са членове на нито една морска съсловна организация в града. Това казаха председателите на браншовите организации. В противен случай те щяха да бъдат уведомени за ареста. 

 

Вероятно сънародниците ни са били качени на борда от чуждестранен агент или договорите им са сключени директно със собственика на кораба. Юристи у нас, които са се сблъсквали със съдебната система на Либия, съветват българските власти незабавно да се заемат с изясняването на обстоятелствата около ареста

 

От българското посолство са връчили нота на либийските дипломати в Тунис с искане за изясняване на случая и освобождаване на двамата българи. Посланикът на Либия у нас също е бил извикан на разговор във външното ни министерство.

 

Ззапознати с корабоплаването обясниха, че корабът "Sunoil" е от вида танкер бункировчик, чиято цел е да зарежда с гориво корабите на рейд, които не могат да влязат в пристанище. Корабът е дълъг около 50 метра и според специалисти е преправян, за да се движи в речни води.

 

Все още не е ясно какви биха били последиците за българите моряци

 

Репортер: Нивелина Няголово