От новата учебна година Русенският университет въвежда две нови специалности

Офицери от румънската армия ще се обучават по български програми на Военната академия в София, но тъй като столицата е далеч от Букурещ, те са предпочели това да стане като база в Русе. Това стана ясно на пресконференция на Русенския университет във връзка с новия прием на студенти.

 

От новата учебна година ВУЗ-ът въвежда две нови специалности в професионално направление "Национална сигурност" - "Евроатлантическа и глобална сигурност" и "Сигурност за граждани и собственост в трансгранична среда", а отделно се работи по въвеждането и на специалността "Киберсигурност". 

 

Университетът ще работи заедно с Военните академии в София и Букурещ, като на 9 март по този повод в Русе ще пристигнат министърът на отбраната на България, началниците на двете академии. Очаква се и военният министър на Румъния или евентуално негов заместник. С въвеждането на новите специалности в областта на сигурността РУ вече ще има 23 професионални направления. Ще има и още една нова специалност – "Интернет и мобилни технологии", а две от старите, свързани с механотехниката и металознанието, ще бъдат закрити, пише БГНЕС.

 

 

Общият прием, който обявява университетът за 2015/2016 г., е 2400 места. Те са със 150 по-малко от миналата година, но пък по новите специалности ще бъдат приети 50 души. 2280 студенти ще бъдат приети за бакалаври, а 120 – за магистратура по право. Въведеното през миналата година онлайн подаване на документи продължава и през новата кампания, тъй като над половината от кандидатите са предпочели този начин. По-нататък ВУЗ-ът ще обяви и магистърските си програми извън правото, които ще бъдат над 100.