До момента има повече от 35 номинации той да остане председател на партията

"Не съм изненадан. Очаквах този резултат или приблизително този резултат", каза Георги Първанов на въпрос за изборите в Сърница, цитиран от БГНЕС.

 

Според Първанов очевидно големият урок е, че агитациите, колкото и мощни да са, не са мотивиращи. "Онова, което мотивира и хората си го казват много откровено и много отчетливо, е целенасоченият траен ангажимент на партиите към това население. "Но не смятам, че това, което се случи там дава основания за някакви изводи и прогнози с оглед на предстоящите местни избори", посочи той.

 

До момента има повече от 35 номинации за Първанов за председател на партията. "Засега поне няма други постъпили кандидатури", каза Румен Петков. На въпрос за предстоящото сформиране на нова лява партия от депутата Велизар Енчев, от АБВ отговориха, че гледат спокойно на създаването на нова лява формация. Първанов припомни тяхната теза, че не може да има монопол нито в лявото, нито в дясното пространство, че е добре да има конкуренция.

 

Георги Първанов беше попитан как ще отговори на Сергей Станишев, който определи АБВ като морално приключила, а оставката на Първанов като театър. "Г-н Станишев дава морални оценки. След това обясни, че той много искал "да не коментираме повече в такива реплики отношенията вътре в лявото пространство", но е провокиран не само от това интервю, но посланията, които прозвучаха от обекта "Слънчев ден". "Трудно ми е да видя в тези послания и решения, които чух да се очертава слънчевият ден на левицата. Очевиден е фактът, че на Позитано има двама председатели – един, който доминира, определя политиката, насоките, своеобразен ментор и един, който е изпълняващ длъжността", каза Първанов. Той попита лидера на ПЕС кога е прав: Когато твърди, че вотът не бива да се разпилява като се гласува за АБВ или като заявява сега, че българинът не бива да поставя всички яйца в една кошница, имайки предвид кошницата на ГЕРБ. Първанов предупреди и че тази потенциална загуба на левицата на местните избори може да доведе и до загуба на президентските избори.

 

От АБВ казаха, че тяхната подкрепа за изборен референдум не е безусловна. Има няколко въпроса, които те поставиха. Според тях е наложително да се направят необходимите промени в Закона за референдумите, така че да се свали прагът за легитимност. АБВ има готовност да направи конкретните законодателни предложения, за да се промени Законът за референдумите и да имаме допитвания, които да са резултатни. Според тях за задължителното гласуване – трябва да има промяна в Конституцията.

 

Първанов подчерта, че е особено важно да са наясно и всички консенсусно да вървят към решаване на въпроса с изчистването на избирателните списъци. За мажоритарния вот Първанов припомни, че тяхното предложение е смесена избирателна система 50 на 50. Те са за електронно гласуване, но не смятат че на този етап държавата има готовност за това. АБВ имат готовност с няколко предложения за съдебната реформа - основното със съответните промени в ЗСВ за въвеждането на електронно правосъдие.