Премиерът прогнозира, че дефицитът ще бъде 2,8%

 

 

Какъв е проблемът на бизнеса? На първо място - съдебната система", заяви премиерът Бойко Борисов, който взе участие във форума на Предприемачи – ГЕРБ. 

 

Той даде за пример Америка, където системата работи бързо, но в България делата се точат с години. Според него такива забавяния съчетани с някои други популистки действия могат да объркат банковата система. Той напомни, че все още няма решение на съда за лиценза на КТБ. 

 

 

"Ако имаше синдик, когато банката бе обявена във фалит, това нямаше да се случи. Не се подвеждайте по Мая Манолова, това е популизъм.  Това е най-лесният начин да се върнат мутренските времена, като с години се точат процесите. Не се подвеждайте", посъветва Борисов делегатите. 

 

"Бизнес не е да се наредят всички за обществените поръчки и да кажат: “Ние сме големи бизнесмени”. Ние не им помагаме в това отношение. Има конкурси и който спечели", коментира още той и подчерта, че страната ни е в първата десетка на официалната страница на ЕС по най-малко грешки при провеждането на обществените поръчки”, каза още премиерът. Борисов съобщи, че към месец март страната има излишък от 145 млн. лева и прогнозира, че дефицитът ще бъде 2,8%.  

 

 

"Вторият проблем на бизнеса е сивата икономика, но мисля, че сега намерихме правилната вакса срещу нея" 

 

Министър-председателят Бойко Борисов коментира и темата за кандидата на ГЕРБ за президент. "Говорихме си с министрите, които са мъже, че ако действително решим да направим жена-президент, мъжете трябва да имаме някакъв шанс за смяна на пола", каза Борисов и добави шеговито:  „Нека пак да ми правят анализ на думите. Страшно обичам разни политолози, антрополози, социолози да коментират какво съм мислел, какво съм искал да кажа и как съм го казал. Обичам да ги гледам. Толкова са забавни”. 

 

 

Снимка/Видео: БГНЕС