Политикът Марк Фроку е със свален имунитет от парламента и е на път да бъде екстрадиран

Албанската полиция арестува депутат, осъден в Белгия задочно за убийство през 1999 г. Задържането разчиства пътя за екстрадирането на политика в Брюксел.

 

Имунитетът на народния представител бе отнет в четвъртък при гласуване в парламента, предава AFP. Марк Фроку е представител на малката Християндемократическа партия, която е в коалиционен съюз с управляващите албански социалисти.

 

Според албанската прокуратура има сериозен повод за арестуването на депутата. "Белгия е издала международна заповед за арест на Марк Фроку, осъден с още трима албанци за предумишлено убийство на техен сънародник през 1999 г. в Брюксел", отчете се следствието.

 

През януари 2010 г. в брюкселски съд четиримата бяха осъдени задочно на 10 години затвор. Този факт бе припомнен от албанската прокуратурата в нейно писмо до парламента, където впоследствие депутатите бяха принудени да свалят имунитета на своя колега.

 

Обвинението смята, че убийството на Александар Курти в Брюксел през 1999 г. е свързано „със съперничество между криминални групи, занимаващи се с трафик на хора”. Затова Марк Фроку рискува в най-близко бъдеще да бъде екстрадиран в Белгия, където се разбра, че е задочно осъден за убийството на съгражданин албанец.

 

Очаква се процесът срещу Фроку да започне отново наесен - през октомври 2015 г. "Не съм участвал в такова престъпление. Тогава изобщо не бях в Белия. Тези обвинения са неверни", заяви Фроку в парламента, когато се обсъждаше отпадането на имунитета му.