Проучването е на "Трансперънси Интернешънъл"

Асоциация “Прозрачност без граници” ("Трансперънси Интернешънъл") представя резултатите от първия европейски доклад за цялостно изследване върху лобирането и степента на защита на политическият процес от неправомерни влияния. Изследването е проведено от представителствата на "Transparency International" в 19 европейски държави и три институции на Европейския съюз. То измерва почтенността на лобистката дейност, прозрачността, почтеността и равнопоставеността на достъпа на европейските политически системи. България получава много нисък резултат, което ѝ отрежда челно място по непочтеност и непрозрачност в лобирането. 

 

България е с общ резултат от едва 25% от възможни 100. Това е резултат под средните 31% за региона и може да бъде разчетен като лошо представяне. Особено тревожен е фактът, че страната получава много ниска оценка по показателя прозрачност на лобистката дейност – едва 13%. Средната стойност за региона по този показател е 26%. Този резултат се дължи на липсата на уредба на лобистката дейност в българското законодателство. Така лобирането в България остава до голяма степен нерегулирано. В същото време съществена част от влиянието, оказвано от различни групови интереси, протича при закрити врата и остава извън обсега на публичния контрол. 

 

Държавите от еврозоната, които се намират в най-тежко финансово състояние – Италия, Португалия и Испания, са сред петте най-слабо представили се страни, в които лобистките практики и тесни връзки между публичния и финансовия сектор се смятат за особено рискови. Изследването показва, че усилията на национално и европейско ниво за реформа на финансовия сектор след кризата са компрометирани от интензивно лобиране от страна на финансовия сектор в Европа.

 

От доклада е видно, че Европа спешно се нуждае от реформа в сферата на лобистката дейност. Някаква форма на правна регламентация на лобирането имат само Австрия, Франция, Ирландия, Литва, Полша, Словения и Обединеното кралство.

 

„Непочтеното и непублично лобиране е един от основните корупционни рискове пред Европа“, смята Елена Панфилова, заместник-председател на "Трансперънси Интернешънъл".

 

„Европейските страни и институциите на ЕС трябва да приемат ефективна регулация на лобирането, която да обхваща широк кръг от лица и групи, които влияят – пряко или косвено – върху политическите решения, политики или законодателство. В противен случай липсата на контрол върху лобирането заплашва да подкопае устоите на демокрацията в региона“, изтъква тя.