Премиерът е неуравновесен - не бива да ръководи, казва пък македонската опозиция

"Отношенията между София и Скопие са ненужно такива каквито са". Това заяви министър-председателят на Македония и новозибран лидер на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски.

 

„Работата на кабинета и управляващите е изцяло посветена на процеса на евроинтеграция на Македония”, заяви лидерът на партиен конгрес в Куманово, пише в понеделник македонският ”Утрински весник”, цитиран от агенция "Фокус".

 

 

По думите на премиера на западната ни съседка правителството „иска диалог, но не вижда събеседник от другата страна”: „Отношенията с България ненужно са на това ниво”.

 

Той даде за пример при сближаване с властите в София и с тези в Атина опита от работа с традиционния си партньор в лицето на Белград. „Отношенията със Сърбия са добър пример и такива отношения трябва да градим с България и Гърция”, каза Груевски.

 

Той не пропусна и Западните Балкани: „Отношенията с Албания и Косово са добри и трябва да продължим да ги развиваме“, категоричен беше пред съпартийците си и симпатизантите Никола Груевски.

 

Опозицията обаче продължава борбата си срещу „режима на Груевски”, както наричат те управлението на лидера на най-голямата парламентарно представена политическа сила.

 

„Никола Груевски ще си тръгне от политиката, но ще остане срамът, който нанесе на Македония”, гласи пък реакция на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) по повод преизбирането на Груевски за лидер на ВМРО-ДПМНЕ, пише електронното издание МКД.

 

„Тези, които подкрепиха Груевски за лидер, са съучастници в неговите престъпления, независимо че от техните лица може да се види погнуса. Ако не бяха за осъждане, действията на Груевски щяха да бъдат за съжаление“, заявиха от СДСМ.

 

Според тях Груевски се опитал да прехвърли вината на своите съпартийци, изтъквайки, че „някои от тях вече са изморени”. От най-голямата опозиционна партия поръчали още, че „Груевски е неуравновесен човек, който не бива да ръководи страната“.