Бизнес със свещи, вина, хотели и земеделие въртят 40-те епархии в западната ни съседка

В 40-те епархии на Сръбската православна църква (СПЦ) се събират всяка година около 140 млн.евро. Това разкрива в статия сръбският вестник Blic ("Блиц"), цитиран от БГНЕС.

 

Изданието посочва, че по време на кризата епархиите на църквата са били „едни от най-големите инвеститори”.

 

Парите пък били масово влагани „в хотели, винарни и земеделско производство”. В западната ни съседка държавата не начислява данък върху приходите от продажба на свещи и изпълнението на религиозни обреди.

 

Според източник на изданието само от продажбата на свещи и изпълнението на религиозни ритуали "една епархия може да спечели до 5 млн. евро годишно”. „Като към това трябва да се добави и бизнесът, който повечето епархии са разработили и от който печелят добре”, казва още той. 


Според него само Захумско-херцеговската епархия изнася за САЩ около 100 хил. бутилки вино собствено производство. Най-много средства в Сръбската православна църква обаче идват от дарения на спонсори и граждани.

 

Според в. "Блиц" на всичкото отгоре "държавата плаща от своя бюджет социалното и здравното осигуряване на свещениците, за което тази година ще бъдат отделени поне 9 млн. евро".