Побеляването на лакомството отблъсква множество потребители

Случвало ли Ви се е да откажете шоколад заради неугледния и неапетитен бял слой по повърхността му. Ако отговорът е "да", не сте единствените. Побеляването на лакомството отблъсква множество потребители, в резултат на което шоколадовата индустрия страда. 

 

Взимайки присърце този проблем, германски учени, са направили рентгеново изследване на шоколада, съобщава сайтът "Тек таймс", цитиран от БТА. 

 

Неприятният бял слой по повърхността се дължи на избиването на мазнини. Той се получава, когато течни мазнини, като например какаово масло, отиват през шоколадовата структура на повърхността, където кристализират. 

 

Това например се случва, когато шоколад в течно състояние се охлажда по неконтролиран начин и се образуват нестабилни кристални форми. Дори при стайна температура една четвърт от мазнините в шоколада са в течно състояние. 

 

Проучването ще помогне в търсене на конкретни решения за предотвратяването на появата на отблъскващото покритие върху шоколада и в крайна сметка ще доведе до подобряването на качеството на продукта.