Регатата Varna Channel Cup ще бъде акцент в програмата на Варненската ветроходна седмица

Регатата Varna Channel Cup ще бъде акцент в програмата на Варненската ветроходна седмица, която ще се проведе във Варна между 19 и 24 май. Ще се проведе и първото издание на Varna Sailing Week. Спортното събитие дава заявка да се превърне в празник на морето и морските спортове, а основен акцент ще бъде ветроходната регата за килови яхти. 

 

Основната идея  да се популяризират ветроходните спортове в страната и да се създаде традиционно събитие, което да привлича гости от цялата страна. Събитието е единствено по рода си за България с възможността всички морски надпревари да бъдат наблюдавани непосредствено от брега, както и с множеството възможности граждани и гости да се включат и опитат от предизвикателствата на вятъра и морето.  

 

Варненската ветроходна седмица ще стартира с регата за най-малките любители на ветроходството, като надпреварата за деца и младежи в олимпийските класове ще продължи и на следващия ден. На 21 май организаторите са предвили състезания с лодки тип „Ял 6” по ветроходство и гребане с участието на Варненска морска гимназия „Св. Николай Чудотворец” и ВВМУ "Н.Йонков Вапцаров”. 

 

Гостите ще могат да станат част и от много съпътстващи ветроходната седмица събития – представяне на варненските клубове по плуване и синхронно плуване, водолазни демонстрации "Първи стъпки под вода” и демонстрации по водна топка, които ще изпълнят басейн "Приморски”. Демонстрации, придружени от възможност за безплатно каране на сърф, кайт сърф или уейкборд, започват от 21 и продължават до 23 май, когато ще стартира състезание с родиоуправляеми модели.

 

Кулминацията на Варненската ветроходна седмица ще бъде на 22 май, когато ще стартира ветроходната регата за килови яхти Varna Channel Cup с иншорни рейсове. С Парад на буквите пък ще бъде отбелязан 24 май, като участниците ще стартират от „Аспарухово” и ще се надпреварват в етап през канала “Море-езеро”. За целта по-време на парада ще бъде спряно и движението на корабите в околността.  Регата ще завърши с грандиозен рок концерт и награждаване на победителите.