С тревога следим събитията, допълни премиерът

 

„Военните са на границата, подготвят си точки, не дай си Боже, ако нещата в Македония отидат на зле”, заяви премиерът Бойко Борисов по време на днешния блиц контрол.

 

„Действително с тревога следим събитията в Македония, няма загинали български граждани. Овен декларацията и позицията на МВнР, вчера направихме Консултативен съвет по сигурността. В неделя, 17 май, е ключова дата за Македония, когато се готви митинг", коментира премиерът.

 

Видео: БГНЕС

 

 

Борисов съобщи, че в момента се провеждат учения на армията и нейните специални части със Специализирания отряд за борба с тероризма.

 

 „Такива занятия и преди са се играли и са за залавяне на терористични групи. Това върви като подготовка", уточни той.

 

Борисов посочи, че се подготвят и граничните пунктове. 

 

„Тези, които са с български паспорти, около 90 000 български граждани могат да се приберат в България, но при една хуманитарна криза, трябва да имаме готовност", каза той още по темата.

 

По-рано по темата говори и военният министър Николай Ненчев, който е част от делегацията, водена от президента Росен Плевнелиев в Монголия и Южна Корея.

 

Той увери, че на този етап няма пряка военна заплаха за България заради събитията в Македония. 

 

„Въпреки всичко ние имаме готовност при необходимост да се включим и да окажем пълно съдействие при охраната на българската граница”, заяви министър Ненчев. 

 

Видео: БГНЕС