За разлика от Москва и Берлин, Киев мечтае Анджей Дуда да вземе властта - обещал оръжия

Кандидатът на опозицията за президент на Полша Анджей Дуда може да получи между 44% и 48% от гласовете на втория тур от изборите, които ще се проведат следващата седмица. Това са резултатите от социлогическо проучване на IBriS, цитирани от агенциите "Франс прес" и РИА Новости.

 

Според анкетата настоящият президент Бронислав Коморовски има шанс да събере с една десета по-малко - 40% от гласовете. В същото време 16% от избирателите все още се колебаят за кого от двамата кандидати за държавен глава да дадат гласа си. Анджей Дуда представлява опозиционната партия „Право и справедливост” (PiS), като според проучването „вече изпреварва по популярност” действащия президент.

 

Бронислав Коморовски загуби първия тур на 10 май с едва 1% на опозионния лидер. Вторият е насрочен за 24 май. Според запитването на балотажа за Дуда могат дадат до 48% гласове, докато за Коморовски – 43,2%. Очакваната избирателна активност във втория тур се очаква да достигне 52,7%.

 

Междувременно вероятността Анджей Дуда да спечели вота в Полша плаши руската и германската преса – и едните, и другите го обвиняват в „национализъм” и залагат на прагматичния Коморовски.

 

Украинските медии обаче се радват на евентуалната победа на Дуда, тъй като се надяват той на дела, а не на думи, да подкрепи страната им във военно отношение. „Идването му на власт ще означава радикализирането на антируските настроения в страната и предоставяне на Киев на по-действена подкрепа”, коментира украинската телевизия „Телеканал Новин 24”. 

 

Радостта на украинците обаче е попарена от експертите, които им припомнят, че във Варшава властта е разделена, а републиката е парламентарна и реална президентска власт не е чак толкова голяма. „Възможно е да чуем различни изявления, тъй като новият кандидат Анджей Дуда многократно говореше за възможността да се предоставят въоръжения за страната ни”, коментира пред „РБК Украина” председателят на управителния съвет на Украинския институт за международа политика Ростислав Томенчук.

 

Президент на Полша се избира от народа на общо, равно и директно гласуване за 5-годишен мандат. Повторно да се преизбира полският държавен глава може само един път. За президент може да се кандидатира всеки полски гражданин, който към деня на изборите има навършени 35 години и има всички избирателни права.