"Всичко зависи от кризата в Украйна", казва Борисов

Министър-председателят на България Бойко Борисов се надява санкциите срещу Русия да бъдат отменени до края на годината. Това предаде руската държавна агенция ТАСС, като се позова на изказване на премиера по време на парламентарния контрол.

 

„Действително санкциите са крайна мярка. Ние поддържахме санкциите като член на евроатлантическата общност, но в същото време ясно казахме, че в областите на туризма, леката промишленост и селското стопанство ние търпим заради тези санкции сериозни загуби“, цитира ТАСС Бойко Борисов.

 

По негово мнение причина за изостряне на отношенията с Русия са „геополитическите интереси”, пише руската информационна агенция. Медията продължава с нов цитат на премиера, в който той говори за международното положение и нуждата от нормализиране на отношенията с Руската федерация паралелно с уреждането на конфликта с Киев: „Много държави в момента се опитват да нормализират отношенията, но всичко зависи от украинската криза. Аз искрено се надявам, че през 2015 г. кризата ще бъде урегулирана и необходимостта от санкциите, а съответно и от контрамерки, ще отпадне”.

 

„Мисля, че в момента положението е по-зле, отколкото по време на Студената война, когато действаха строги правила В момента правилата са форумлирани неясно и ние взимаме решенията си, основавайки се на колективното членство в НАТО и Евросъюза”, каза още Бойко Борисов.

 

Премиерът съобщи, че София се стреми да запази отношенията си с Москва на високо равнище, а българските министри вземат активно участие в различни бизнес форуми, които се провеждат в Русия, отбелязва още ТАСС. „Ние поддържаме диалога на високо равнище и участваме във форуми в Русия специално за това да покажем, че не искаме да прекъсваме отношенията с братския за нас народ и не искаме да губим икономическите си позиции…”, обобщи Борисов.