Рияд заяви намеренията си да намали зависимостта си от нефтодобива още преди три години

"Към 2040 г. ще сме готови да се откажем от нефтодобива и повече да не разчитаме на него", заяви министърът на петрола и минералните ресурси на Саудитска Арабия, цитиран от БГНЕС.

 

"В бъдеще нашата страна ще стане глобален играч на пазара на слънчева и ветрена енергия. Планираме да изнасяме тъкмо такава, а не петрол", каза министър Али ал-Наими. "Над 1 млрд. души в света живеят без електричество, така че пазар ще има".

 

"Спадът в цените на петрола не прави соларните електростанции нерентабилни. Използването на слънчева и ветрена енергия е икономическо по-рентабилно, отколкото добива на нефт и газ. Иначе в близките години търсенето на петрол ще продължи", добавя Али ал-Наими.

 

Рияд заяви намеренията си да намали зависимостта си от нефтодобива още през 2012 г. Саудитските власти планират към 2032 г. страната да произвежда чрез соларни и ветрени електростанции 41 гигавата електроенергия, което е 1/3 от потреблението й понастоящем.

 

Саудитска Арабия е на първо място в света по доказани петролни запаси - 260 млрд. барела, което е около 1/4 от всички запази на планетата. През април т.г. страната постигна рекорд в нефтопроизводството за последните 10 г. - 10,3 млн. барела за едно денонощие.