Плановете на новото британско правителство включват и нови съкращения

Правителството на Великобритания потвърди плановете си за референдум за членството си в ЕС в традиционната реч на Кралица Елизабет II на церемонията по откриването на новия британски парламент, предаде Френс прес, цитирана от агенция "Фокус".

 

89-годишната кралица изложи намеренията на новоизбраното дясноцентристко правителство на Дейвид Камерън за нови мерки за икономии, но обеща помощ за работещите семейства, включително повече безплатни детски градини.


Обединеното кралство ще „продължи усилията си за реформи в Европейския съюз, които да бъдат от полза за всички страни-членки".

 

"Успоредно с това ще бъде представен закон за организирането на референдум за членството в ЕС до края на 2017", добави кралицата.

 

Очаква се законът да бъде публикуван в четвъртък. Той ще остави отворена възможността за провеждането на вота още следващата година, което Камерън не изключва. Той обаче не съдържа точна дата за референдума. Парламентът може да започне обсъжданията още през юни.

 

В речта на Кралицата фигурират още намеренията на правителството да предостави повече правомощия на Шотландия и да забрани увеличаването на основните данъци през следващите пет години, въпреки планираните съкращения, имащи за цел намаляване на британския дефицит.