С настъпването на кризата и продажбите на битака скочили

 

Въпреки неяснотата около бъдещето на страната, гърците продължават да търсят начини да изкарват пари всеки ден. Един от тези начини е да продават част от вещите си, понякога дори на безценица.

 

На пръв поглед Гърция се бори за оцеляването си. Но битакът в центъра на Атина вече е спечелил битката. С настъпването на кризата и продажбите скочили. 

 

„Хората купуват повече. Този район на Атина – „Монастираки” - ще загине последен”, смята Стефанос. 

 

Джерасимо е тук всеки ден. Разказва, че купуването на стари вещи е страст, от която не можеш да се откажеш, дори и по време на криза

 

„Купуването на стари вещи е хоби. Ако си харесам нещо – този тромпет например. Ще го купя, защото ми допада. А не защото е евтин”, заявява Джерасимо.

 

Според собственика на сергията подемът в бранша обаче се дължи на друго: „Стоките са евтини, защото много магазини в Атина затвориха и продадоха останалото тук на безценица”. 

 

А от кризата в държавата и възможностите на битака се възползвал Мирослав, който от осем години живее в Гърция. 

 

„Идвам при моя приятел да го видя от време на време. Намира ми работа”, разказва Мирослав.

 

Няма сериозно препитание от месеци. Но това не го тревожи. Твърди, че гърците не виждат кризата. Забелязвали я само чужденците. 

 

„Тук не се чувства кризата. Не е като при нас. Всички гърци казват, че при нас в България е много добре, много е евтино. А аз им казвам: „Вижте какво, в България един килограм сирене струва 4 евро. Вие сте 10 пъти по-богати, тоест, трябва да плащате 40 евро. Това е разликата при нас”, разказва Мирослав.

 

А и без да има база за сравнение, Джерасимо е съгласен. 

 

Не слушайте какво ви казват гърците! Ние имаме пари, силни сме, също така и красиви. И много романтични”, заявява Джерасимо. 

 

Стефанос не е съвсем съгласен. Но за сметка на това е доволен.