Те трябва да се установи дали са сключвани явно неизгодни сделки

Oт Министерство на правосъдието ще бъде изискана цялата документация по всички провеждани обществени поръчки, съобщиха от прокуратурата. 

Още по темата

 

От държавното обвинение започват проверка в министерството след публикация във вестник „Труд”  озаглавена „Корупция в Министерството на правосъдието“. Ще трябва да се установи дали в министерството има служители, извършили престъпления по служба, дали са сключвани явно неизгодни сделки и дали има данни за безстопанственост.

 

Ще бъде проверен  договора между Министерство на правосъдието и „ПроАрм” ЕООД за „абонаментно сервизно обслужване и профилактика на климатизатори”. Ще бъдат изискани всички документи по този договор и ще бъдат снети писмени обяснения от съответните длъжностни лица относно избора на изпълнител и проведената процедура.

 

От Министерството на правосъдието коментираха, че са неоснователни твърденията за заобикаляне на процедурите по Закона за обществените поръчки. "Изцяло манипулативни са изчисленията в публикацията за завишената цена на поддръжката", твърдят от министерството. Те "оценяват бързата и мащабна реакция на прокуратурата по повод на  публикацията на в. "Труд" и изразяват надежда, че това е в резултат на общия стремеж на институциите на съдебната и изпълнителната власт към извършване на пълноценна реформа".