Напрежението между израелските заселници и палестинците се засилва

Израел арестува Меир Етингер, който е начело на списъка на службата за вътрешна сигурност "Шин Бет" с най-търсените еврейски екстремисти, предаде ДПА. Той беше арестуван снощи като част от операция, предприета след извършеното от заселници нападение миналата седмица, при което загина палестинско бебе.

 

24-годишният Етингер, внук на екстремисткия равин Меир Кахане, е задържан по обвинение в "престъпна националистическа дейност". Очаква се той да се яви пред съда в град Назарет, за да бъде удължен срокът на задържането му, заяви говорителка на полицията.

 

Напрежението между израелци и палестинци се засили, след като еврейски екстремисти хвърлиха запалителна бомба в дома на палестинско семейство на Западния бряг. Едно момче загина, а 4-годишното му братче и двамата родители бяха тежко ранени.

 

27-годишна израелка беше леко ранена снощи, след като предполагаеми палестински нападатели хвърлиха запалителна бомба в колата й в Ерусалим. Тя беше приета в болница с 25% изгаряния, припомня БТА.

 

Палестинци хвърлиха запалителни бомби по четири израелски автомобила на юг от Ерусалим. 
Трима души пострадаха и при сблъсъци на Храмовия хълм в Ерусалим. Според полицията френски турист, християнин, е развял израелско знаме на мястото, свещено както за мюсюлмани, така и за евреи. Това е нарушение на споразумението, според което немюсюлманите могат да влизат на мястото, но не и да се молят или да демонстрират националистически символи.

 

Четирима вбесени мюсюлмани нападнали французина. Той получил леки травми на главата и е задържан за действията си, нарушаващи статуквото. Четиримата нападатели също са задържани, според палестински медии двама от тях също са пострадали.